сряда, 20 февруари 2013 г.

Седмичен коментар - С мисъл за бъдещето


Не забравяйте образованието.
Във време на народно недоволство, повсеместни протести и смяна на властта, трябва да обърнем внимание на най-същественото. Макар че протестите са предизвикани от битови нужди, важно е тяхното послание. А то е кратко, точно и ясно: искаме по-добър живот.
Какво обаче може да ни донесе този по-добър живот? Къде е разковничето, което търсим повече от двадесет години? Смяната на едно рпавителство с друго със сигурност не е отговорът. В това поне сме се убедили. Премахването (или санкционирането, или национализацията) на някое от електроразпределителните дружества също не е отговор. В крайна сметка, ЧЕЗ не може да осигури храна, дрехи или медицински грижи за едно семейство. Можете да минете през целия списък с кризисни (и не до там кризисни) мерки и ще установите, че нито една от тях не може да разреши проблема изцяло. Едиснствените доказани средства за повишаване на стандарта на живот са натрупването и правилната употреба на а) знания и б) умения. С други думи, единствено образоваността може да осигури по-добър живот.
Не забравяйте образованието.
Към момента в България образоваността не се възприема като ценност. От една страна, вместо примери за българи, успели благодарение на знанията си, виждаме „успешни” българи, които разполагат с речниковия запас на четвъртокласник. Културата, която сами си налагаме, възпитава повече уважение към мускулатурата, отколкото към умствените ни способности. От друга страна, университетите бълват висшисти, половината от които се оказват „Калинки”. Зачестилият брой на тези „Калинки” е показателен за основния проблем – в България се цени документът за получено образование, а не разлните знания и умения на кандидата.
Не забравяйте образованието.
Тук някой може да възрази, че много от най-успелите хора в света нямат завършено висше образование – Бил Гейтс, Стив Джобс, Стивън Спилбърг (списъкът може да продължи до безкрай). Всеки един от тези хора обаче е посещавал университет и там е получил знания и умения, които са предопределили бъдещия му успех. Може би най-известен е случаят с курса по калиграфия, посещаван от Стив Джобс, благодарение на който, според самия Джобс, всички съвременни компютри имат красива типография. Именно предаването на такива знания и умения е ценноста, която ни убягва.
Не забравяйте образованието.
Защо да не забравяме образованието? Защото само то може да ни осигури образованост. Само то може да ни даде уменията и знанията, необходими не само за по-добро настояще, но и за по-добро бъдеще. Само една подредена, ефективна и ценена образователна система може да ни даде по-добрия живот, за който така отдавна копнеем.
В момента в парламента се обсъжда Законът за предучилищното и училищното образование. Ако се интересувате от собственото си бъдеще, поинтересувайте се от него. И споделете мнението си. Така, че да бъдете чути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар